רשם הקבלנים הוא אחד מבעלי הסמכות באיגוד הקבלנים והוא למעשה אחראי על רישום קבלנים ועל המעקב אחריהם. רשם הקבלנים למעשה מעניק רישיון קבלן והוא יכול לבטל אותו במקרה הצורך. על רשם הקבלנים ועל רישיון קבלן נרחיב במאמר הבא.
רשם הקבלנים רישיון קבלן– מה זה אומר?
רשם הקבלנים הוא אחד מבעלי הסמכות באיגוד הקבלנים ויש לו אחריות חשובה. רשם הקבלנים למעשה אחראי על רישום קבלנים ועל המעקב אחריהם. קבלן רשום, הוא למעשה קבלן שנמצא בפנקס הקבלנים. פנקס זה מנוהל על ידי רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון.
במסגרת תפקידו של רשם הקבלנים הוא אחראי גם על הענשת הקבלנים במקרה הצורך ואף על ביטול הרישום שלהם. כלומר, לרשם הקבלנים תפקידים רבים ביניהם רישום קבלנים, הטלת עונשים, סיווג ענפי קבלנים וביטול רישום קבלנים.
בפנקס הקבלנים קיים כל המידע הרלוונטי על הקבלן, על ההסמכה שלו ועל הסיווג שלו. לדוגמא יכול להיות קבלן שמוסמך לעבודות כביש ואילו קבלן שמוסמך לעבודות אינסטלציה.
רשם הקבלנים רישיון קבלן- למה צריך רישיון?
כפי שהבנו, רישיון קבלן הוא למעשה רישום בפנקס הקבלנים. קבלת רישיון קבלן מתקבלת תחת תנאים מסוימים על פי רשם הקבלנים. רישיון קבלן מעניק לקבלנים אפשרויות רבות. לקבלן בעל רישיון קבלן יש את האפשרות להעסיק מגוון רחב של עובדים באחריות שלו ולספק ללקוחות שלו מגוון רחב של בעלי מקצוע מהשורה הראשונה.
כמו כן, קבלן עם רישיון יכול לעבוד בהיקפים כספיים גדולים. שיפוצניק ללא רישיון קבלן שיפוצים יוכל לעבוד רק בהיקפים קטנים יחסית. כמו כן יש לקחת בחשבון שמי שעוסק בשיפוצים מחויב לקבל רישיון במידה שהוא רוצה לעבוד בסכום של מעל 43.86 שקלים.
רשם הקבלנים רישיון קבלן– מה התנאים?
כפי שציינו על מנת לקבל רישיון קבלן יש לעמוד בתנאים מסוימים על פי רשם הקבלנים. הרישום הוא תהליך ארוך, נוקשה ובירוקרטי הכולל תנאים ספציפיים. המטרה היא לסנן את הקבלנים שלא עומדים בדרישות על מנת שהלקוחות יוכלו להנות מהיכולת לבחור את הקבלנים המקצועיים ביותר.
התנאים לרישום קבלן כוללים קודם כל הכשרה. ההכשרה צריכה להתבצע על ידי מוסד מוכר מצד משרד הרווחה. כמו כן התנאים כוללים ניסיון ניהולי ב-12 השנים האחרונות וניסיון ספציפי בתחום ההתמחות של הקבלן. יש לקחת בחשבון שיש צורך בטפסים ייעודיים ואסמכתאות. שימו לב כי על פי החוק תהיה העדפה לבעלי השכלה אקדמאית אך זה לא מחייב.
מאחר שקבלת רישיון קבלן על ידי רשם הקבלנים נחשב לתהליך ארוך קיימות חברות רבות שמאפשרות לבצע את התהליך עבורכם ולחסוך לכם זמן רב. על ידי חברות אלה ניתן להתמקד על כל הטפסים שיש להגיש. כמו כן החברה תוודא שהתהליך אכן רלוונטי ותכלול את כל האגרות והתשלומים לביצוע ההליך.
רשם הקבלנים רישיון קבלן– מה השלבים?
הוצאת רישיון קבלן על ידי רשם הקבלנים ניתנת לביצוע בשתי דרכים. הדרך הראשונה היא עצמאית בה על הקבלן עצמו להגיש את כלל המסמכים הנדרשים. הדרך השנייה, כפי שציינו, היא על ידי חברה מקצועית.
מהם השלבים לרישיון קבלן?
- בדיקת התאמה
השלב הראשון לקבלת רישיון קבלן הוא בדיקת התאמה. במהלך הבדיקה יבדקו שלקבלן יש ניסיון ניהולי או עסקי של שנה עם שלוש שנות ניסיון בניהול כוח אדם. כמו כן במסגרת שלב זה יבדקו שלקבלן אין הרשעות בעבירות קלון או עבירות שהופכות אותו ללא ראוי.
- צירוף מסמכים
השלב השני הוא צירוף המסמכים הנדרשים. כפי שציינו על מנת לקבל רישיון קבלן יש להגיש מסמכים שונים. בין המסמכים הללו יהיו קורות החיים של הבעלים, אישורים על ניסיון ניהולי, התחייבות, תצהיר היעדר הרשעות, קנסות ותביעות אזרחיות ועוד. במידה והמנכ"ל הוא לא הבעלים, יש לצרף טפסים נוספים וכל אחד ימלא את הטפסים בנפרד.
- הגשת הבקשה
לאחר שכל המסמכים מולאו וצורפו לבקשה, ניתן לעבור לשלב השלישי ובו יש להגיש את הבקשה לרישום קבלן. את המסמכים ניתן להגיש באופן מקוון אונליין.
- ראיון ומבחן
לאחר הגשת הבקשה לרישום קבלן, הועדה תבדוק את הבקשה ותזמן את מבקש הרישיון לריאיון אישי ולמבחן ידע בנושא דיני עבודה.
- בקשה להמצאת משרד
בשלב החמישי, על מגיש הבקשה להגיש בקשה להמצאת משרד ולהגיש מסמכים שלא הוגשו ביניהם העתק מחוזה שכירות, תמונות המתארות תנאים של המשרד, נגישות לבעלי מוגבלויות ועוד.
- ערבות בנקאית
לבסוף, על מגיש הבקשה להפקיד ערבות בנקאית בהתאם לגובה הערבות הנדרשת.
רשם הקבלנים רישיון קבלן– סיווג קבלנים
כפי שציינו קודם, רשם הקבלנים אחראי גם על סיווג קבלנים. סיווג קבלנים מחולק לפי אותיות, מספרים וקוד ענף. לפניכם הסבר על כל חלוקה ומה היא אומרת-
- אותיות- הענפים השונים מסומנים על פי אותיות א/ ב/ ג. ההבדל בין הקבוצות הללו יבוא לידי ביטוי בהיקף הפרויקטים המותרים לביצוע הקבלן. קבלנים שרשומים בקבוצה א, יוכלו לבצע היקף פרויקטים קטן יותר מהקבלנים הרשומים בקבוצה ב. הקבלנים בקבוצה ב' יוכלו לבצע היקף פרויקטים קטן יותר מהקבלנים הרשומים בקבוצה ג. החלוקה לקבוצות תלויה בענף בו אתם עוסקים ולא ניתן לעבור בין קבוצות.
- מספרים- המספרים מתארים את ההיקף הכספי המקסימלי של הפרויקטים שמותר לקבלן לבצע. עבור קבלנים העוסקים בענף בנייה למגורים ההיקף בא לידי ביטוי במ"ר. כאן יהיו חמישה מספרים- מ1 ועד 5. ככל שהמספר גבוה יותר כך הקבלן יוכל לבצע עבודות בסכומים גבוהים יותר. כל קבלן שנרשם לפנקס הקבלנים מדורג במספר 1. לאחר שנה, במידה שהוכיח שמבצע פרויקטים בהיקפים גדולים, הקבלן יוכל לעלות למספר 2 וכן הלאה. העלאת סיווג קשורה לסעיף זה.
- קוד הענף- לקוד הענף אין תפקיד מהותי והוא נועד בעיקר לנוחות וזיכרון. כל ענף מקבל קוד מספרי של שלוש ספרות, לדוגמא, קבלן שיפוצים ייקרא 131, קבלן פשוט 100 וכדומה.