על פי החוק במדינת ישראל, חייב כל אדם המספק שירותים קבלניים, לרבות כמובן קבלנות בניין, להחזיק ברישיון מתאים מטעם רשם הקבלנים במשרד השיכון. על אף זאת, בישראל ישנם אלפי קבלני בניין המתנהלים ללא רישיון. קבלנים אלה אמנם מתפרנסים, אך הם חשופים לסיכונים עצומים שנובעים מהתנהלותם זאת ובדיוק מהסיבה הזאת, יותר ויותר קבלנים משקיעים את המאמץ הנדרש בכדי ליהנות מהמעמד של קבלנים רשומים. מהו המאמץ הנדרש הזה? האם כל קבלן שכבר מנהל פעילות קבלנית שוטפת יכול להפוך לקבלן רשום וכל שעליו לעשות הוא פשוט להירשם? מה קורה אם אינכם עומדים בקריטריונים הנדרשים ומה עליכם לעשות במקרה כזה? איך ומי מבצע את התהליך של רישום קבלן? על שאלות אלו ועוד, עונים לכם בשורות הבאות המומחים של חברת התקווה, שמספקת שירותים עסקיים ומקצועיים לקבלנים ובכלל זה גם ליווי מקצועי של תהליכי רישום קבלנים.
לפני הכל, למה בכלל להיות קבלן רשום?
לפני שאנחנו מסבירים איך מתרחש התהליך של רישום קבלנים ומה נדרש לשם כך, חשוב להסביר מהי החשיבות של מעמד קבלן רשום. ובכן, על פי החוק בישראל, כל קבלן בניין חייב להחזיק ברישיון מתאים לביצוע משימות הבנייה שהוא מבצע. בצורה הפשוטה ביותר, קבלן שאינו מחזיק ברישיון זה, פועל למעשה בניגוד לחוק ומתעורר בכל בוקר ליום עבודה שכל כולו מנוגד לחוק. זה אולי נשמע דרמטי אבל לא לחינם. התנהלות שלא על פי החוק, חושפת אתכם לסיכונים רבים שאולי עד כה לא התממשו עבורכם, אבל לעיתים מספיק סיכון אחד כזה שיבוא לכדי מימוש בכדי להרוס מפעל חיים שלם.
כדי להבין את הסיכונים העומדים בפני קבלנים שאינם מורשים ואינם קבלנים רשומים, ניקח את דוגמת הביטוח. מן הסתם, במסגרת הפעילות העסקית שלכם אתם רוכשים פוליסות שונות על מנת לבטח את העובדים שלכם, את הרכוש שיכול להיפגע במסגרת פעילותכם וכמובן ביטוח צד ג' במידה ותתרחש חס וחלילה פגיעה בצד ג' כלשהו. העניין הוא שאם אינכם קבלנים רשומים, אתם פועלים בניגוד לחוק ואם אתם פועלים בניגוד לחוק, ייתכן מאוד שחברת הביטוח תסרב לפצות אתכם בבוא העת. כל פוליסת ביטוח כוללת בתוכה סעיף כללי המגדיר את חובת המבוטח לעמוד בכל החוקים החלים עליו ואי עמידת המבוטח בכלל זה, יכולה להוות עילה "מצוינת" עבור חברת הביטוח שלא לפצות אתכם, על אף ששילמתם על פוליסת הביטוח שלכם לאורך שנים שלמות.
להתנהלותכם בצורה בלתי חוקית, להיעדר רישיון קבלן יש גם השלכות עסקיות דרמטיות. כך למשל, קבלנים שאינם רשומים לא יכולים לגשת למכרזים ציבוריים וממשלתיים בכלל, הם לא יכולים לגשת למרבית המכרזים הגדולים במגזר הפרטי ובנוסף נמנע מהם גם לעבוד עם מספר הולך וגדל של אזרחים פרטיים שפשוט אינם מוכנים יותר לעבוד עם קבלנים שאינם רשומים. מכל הסיבות האלה, רישום קבלנים הוא תהליך שאתם רוצים לעבור כמה שיותר מהר, להשיג את רישיון הקבלן הנדרש ולהתחיל להרחיב את הפעילות העסקית שלכם ולפעול על פי החוק באופן שיעניק לכם בטחון גדול יותר בהתנהלותכם.
מה נדרש מכם בכדי לקבל רישיון קבלן?
ובכן, בניגוד לתפיסה הרווחת, התהליך של רישום קבלנים הוא לא תהליך שמסתכם בפרוצדורת רישום. המדובר בתהליך שבו נבחנת למעשה העמידה שלכם בקריטריונים המוגדרים בחוק לצורך קבלת הרישיון ובכלל זה הסמכה מקצועית רשמית וניסיון מינימלי נדרש. כך למשל, בכדי להפוך לקבלנים רשומים יהיה עליכם להגיע למרקע של מהנדס בניין, אדריכל, הנדסאי בניין, טכנאי בניין או מנהל עבודה. אם אין לכם הסמכה מקצועית באחד מאלה, לא תוכלו לקבלן רישיון קבלן עד שתשלימו את ההסמכה הנדרשת. בנוסף לכך, יהיה עליכם להוכיח מספר שנות ניסיון בהתאם לרקע המקצועי (מהנדסים ואדריכלים נדרשים לשנתיים ניסיון בעוד מנהלי עבודה נדרשים לחמש שנות ניסיון). במסגרת התהליך של רישום קבלנים, תיבחן כאמור העמידה שלכם בקריטריונים אלה ובהתאם לכך ייקבע האם תוכלו לקבל את הרישיון המיוחל.
מה עושה מי שלא עומד בקריטריונים?
ובכן, התשובה היא מאוד פשוטה: משלים את עמידתו בקריטריונים ועד שלא ישלים, לא יוכל להשלים גם את התהליך של רישום קבלנים. במידה ויש לכם את שנות הניסיון הנדרשות, תוכלו לעבור תכנית לימודים מוכרת במוסד לימודים מוכר על ידי משרד העבודה והרווחה, ובכך תשלימו למעשה את עמידתכם בקריטריונים הנדרשים. במידה ואין לכם את שנות הניסיון הנדרשות, יהיה עליכם להשלים אותן ומכך אין מפלט. כדי להבטיח שאתם עושים את הכל בצורה נכונה ושאתם נכנסים לתהליך בצורה מיטבית, כדאי מאוד להתנהל בליווי גורם מקצועי, שפעמים רבות יוכל לחסוך לכם את התהליך כולו במידה ויתברר שאתם כלל לא עומדים בקריטריונים הנדרשים. אותו גורם מקצועי יכול גם להנחות אתכם לגבי הצעדים הבאים שעליכם לעשות על מנת להשלים את עמידתכם בקריטריונים, במטרה לאפשר לכם להשלים אותם במסלול הקצר והמהיר ביותר. בסופו של דבר, כל אחד יכול להירשם כקבלן רשום, אבל זה מחייב עמידה בקריטריונים הנדרשים.
איך מבצעים את התהליך של רישום קבלנים?
ובכן, רישום קבלנים מתחיל בכך שאתם אוספים את כל האסמכתאות לכך שאתם עומדים בקריטריונים הנדרשים. אסמכתאות אלה צריכות לכלול למשל דיפלומות שרכשתם בעבר, ראיות על הניסיון המקצועי שצברתם, ההיסטוריה התעסוקתית שלכם בתחום הבניין וכדומה. בנוסף לכך, יש לגבש תצהיר משפטי, לחתום אותו ולאמת אותו בחתימת עורך דין. את הכל יש להגיש בליווי טופס בקשת רישום קבלנים למשרדי רשם הקבלנים במשרד השיכון. עובדי משרד הרשם יבחנו את הבקשה שלכם ובמידה ואתם עומדים בקריטריונים הנדרשים, יוענק לכם רישיון קבלן ושמכם יתווסף לפנקס הקבלנים, הפתוח לעיון חופשי של כלל הציבור.
אחרי שאמרנו את זה, חשוב לדעת שמעבר לתהליך הראשוני של רישום קבלנים, ישנו גם שלב של סיווג הקבלן. סיווג זה קובע את סוגי העבודות שיוכל לבצע הקבלן במסגרת הרישיון שקיבל וכן את היקף העבודות. כך למשל, קבלן מתחיל לא יוכל לנהל פרויקטים של בניית מגדלי מגורים או מגדלי משרדים גבוהים. קבלן שיפוצים לא יוכל לבנות מבנים ולבצע עבודות הנדסה בנאיות. קבלן אינסטלציה לא יוכל לעסוק בתחום החשמל וכן הלאה. במקרים רבים, האופן בו אתם מנהלים את התהליך של רישום קבלנים, יכול להשפיע מאוד על הסיווג אותו תקבלו ולכן חשוב מאוד שתבצעו את התהליך בליווי גורם מקצועי שמכיר את הנושא לפני ולפנים ויכול להמליץ בפניכם על צעדים קטנים, שיוכלו להוביל לשינוי גדול ברמת הסיווג לה תזכו.
חברת התקווה היא חברה ותיקה ומובילה בתחום השירותים העסקיים והמקצועיים לקבלני בניין ובכלל זה מציעה החברה שירות של רישום קבלנים בידי אנשי מקצוע. החברה תדאג לכל הנושא של איסוף המסמכים, החתמת עורך דין, מילוי טופס בקשה והגשתו, התנהלות וניהול ההתקשרות מול משרדי רשם הקבלנים ובסופו של דבר גם וידוא כי הכל מתנהל על פי הספר ופועל לטובתכם עד כמה שניתן במסגרת החוק. כמו כן, יכולים אנשי המקצוע של חברת התקווה להמליץ בפניכם על דרכי הפעולה המיטביות במקרים בהם עליכם להשלים קריטריונים מסוימים על מנת לקבל את רישיון הקבלן המיוחל.