כשאתם מחפשים קבלן לביצוע עבודות שיפוצים, לבניית ביתכם הפרטי או לכל עבודת בניין אחרת, אתם מן הסתם מקפידים לבחור אך ורק קבלן רשום שמופיע בפנקס הקבלנים המנוהל על ידי רשם הקבלנים במשרד השיכון. יחד עם זאת, פנקס הקבלנים יכול לספק לכם מידע הרבה יותר נרחב מאשר האם הקבלן הוא קבלן רשום אם לאו. אז מהו המידע שתוכלו לקבל מפנקס הקבלנים על הקבלן שאותו אתם בוחנים לטובת הפרויקט שלכם? מה זה בעצם סיווג קבלנים ומה ניתן ללמוד מהסיווג שבו מסווג קבלן מסוים? האם רישיונו של קבלן רשום מעניק לו רשות לבצע כל פרויקט ואם לאו, מה אתם יכולים ללמוד מכך עבור הפרויקט שלכם אתם? על שאלות אלו ועוד עונים לכם בשורות הבאות המומחים של חברת התקווה.
מהו המידע שמספק פנקס הקבלנים לכלל הציבור?
פנקס הקבלנים הוא למעשה מאגר מידע, שכולל בתוכו את כל הקבלנים המורשים בישראל בכל תחומי ענף הבניין. פנקס זה מנוהל על ידי רשם הקבלנים היושב במשרד השיכון והוא מנוהל על פי קריטריונים ברורים, תקנות ונהלים ברורים וכמובן על פי כל הוראות החוק. פנקס הקבלנים פתוח לעיון הציבור באופן חופשי וגם מפורסם באתר רשם הקבלנים על מנת להפוך אותו לזמין עד כמה שניתן. מה האינטרס? האינטרס הוא ברור: המדינה רוצה שכל אדם המבקש להיעזר בשירותיו של קבלן בניין, יקפיד לעבוד אך ורק עם קבלן שמחזיק ברישיון וכדי שכל אזרח יוכל לעשות זאת, צריך להנגיש לו את המידע שמספר לו מיהו קבלן רשום ומי לאו.
יחד עם זאת, זה לחלוטין לא כל המידע המסופק לאזרח באמצעות פנקס הקבלנים וזה המקום להיכנס לנושא של סיווג קבלנים. כל קבלן שעובר את תהליך הרישום וקבלת רישיון הקבלן שלו, נבחן על פי שורה של קריטריונים ומסווג בסיווג מאוד ספציפי. הפנקס מחולק להמון סיווגים וסיווגי משנה, המתייחסים לתחומי ההתמחות בענף הבניין, למאפייני הפרויקטים ולעלויות הפרויקטים. כך למשל, כאשר קבלן נרשם בפנקס הקבלנים הוא מקבל את הסיווג הראשוני בתחום ההתמחות שלו. למשל קבלן שיפוצים מקבלן רישיון קבלן, אבל רישיון זה לא חל על כל סוגי העבודות ועל כל הפרויקטים בענף הבניין. קבלן זה מסווג בתחום השיפוצים בלבד ומאחר והוא מסווג בדרגת הסיווג הראשונית בלבד, הוא למעשה מורשה לבצע פרויקטים בקצה התחתון של התחום למשל שיפוצים של מבנים עד שטח של איקס מטרים רבועים ועד שווי כולל של איקס מאות אלפי או מיליוני שקלים. ככל שהקבלן רוכש יותר ויותר ניסיון כקבלן רשום, כך הוא עולה בסולם הסיווגים ויותר ויותר אפשרויות נפתחות בפניו. מידע זה של סיווג קבלנים כאמור, הוא מידע שכולל פנקס הקבלנים באופן מובנה ואוטומטי ועל אף שסיווגים אלה יכולים להיות מעט מסובכים לקריאה, הם לא כאלה מסובכים שאי אפשר להבין אותם ללא ייעוץ מקצועי.
איך כל זה יכול לעזור לאזרח שמחפש קבלן?
ובכן, כאשר אתם מחפשים קבלן לביצוע פרויקט כלשהו בתחום הבנייה, זה לא מספיק שמצאתם קבלן רשום. חשוב גם שא' הקבלן יהיה מסווג בתחום הספציפי שבו מתנהל הפרויקט שלכם, כלומר אם אתם מבקשים לבצע עבודות שיפוצים, אז הקבלן צריך להיות מסווג בסיווג זה ולא בסיווג עבודות עפר למשל. ב' חשוב שהקבלן יהיה מסווג בהיקף פרויקטים שתואם להיקף הפרויקט שלכם הן במונחי שטח כולל והן במונחי עלות כוללת של הפרויקט. כל עוד אתם לקוחות פרטיים, אפשר להניח שכל פרויקט שיפוצים שאותו תרצו לעשות, נופל בקלות בקטגוריה של הסיווג הראשוני ולכן כל קבלן רשום בתחום השיפוצים יכול להתאים למשימה שלכם, אלא אם מדובר בפרויקט גדול במיוחד באופן חריג.
כמובן שאם הקבלן מסווג בסיווג גבוה יותר, הוא יכול לבצע גם את כל הפרויקטים שנופלים בקטגוריות סיווג קבלנים היותר נמוכים. זאת אומרת שאם אתם מקבלים מספר הצעות מחיר מכמה קבלנים ואחד הקבלנים נותן לכם הצעה גבוהה במיוחד, ייתכן שגם תגלו שאותו קבלן מסווג בסיווג גבוה יותר ולכן העבודה שלכם "קטנה עליו". מן הצד השני, ייתכן שתקבלו הצעת מחיר נמוכה באופן חריג ותגלו שאותו קבלן מסווג בסיווג הראשוני בלבד. האם זה אומר בהכרח שהקבלן בעל הסיווג הגבוה יותר יעשה עבודה טובה יותר בפרויקט שלכם והקבלן בעל סיווג קבלנים ראשוני יעשה עבודה פחות טובה? ממש לא. לעיתים מדובר בדרך של כל קבלן לשלב בין המרחב הרגולטורי ובין המרחב העסקי על מנת לשמר כושר תחרותי גבוה. כמובן שאי אפשר להתעלם מכך שקבלן בעל סיווג קבלנים גבוה יותר הוא קבלן בעל ניסיון גדול יותר וכנראה גם ברמה מקצועית גבוהה יותר, אך במקרים מסוימים זה יכול לעמוד בעוכריו של הקבלן ובעוכריכם אם הוא יתייחס לפרויקט שלכם כפרויקט קטן בשבילו.
מה שכן, אתם לבטח לא רוצים לשכור קבלן שאינו מסווג בתחום הספציפי שבו עוסק הפרויקט שלכם ואתם לא רוצים לשכור קבלן שהסיווג שלו נמוך יותר מהסיווג הנדרש עבור הפרויקט שלכם. בשני המקרים זה כאילו שכרתם קבלן ללא רישיון כלל, שכן הרישיון של כל קבלן חל אך ורק על התחום בו הוא רשום ורק על הפרויקטים שעומדים בקריטריונים של אותו סיווג קבלנים בו הוא מסווג.
מה זה אומר מנקודת מבטו של הקבלן?
מבחינת הקבלן אין הרבה מה לעשות מכיוון שעבורו סיווג קבלנים הוא נתון קבוע שאין לו כל השפעה עליו. כל שהוא יכול לעשות זה להמשיך לעסוק במקצוע שלו, לרכוש עוד ועוד ניסיון ולטפס לאורך דרגות הסיווג ככל שעוברות השנים. יחד עם זאת, כל קבלן רשום צריך להיות מודע לנקודת המבט של הלקוח ואם לקוח מסוים מעלה את סוגיית הסיווג ככלי מיקוח, על הקבלן לתת על כך את הדעת ולכל הפחות להסביר מדוע הסיווג שלו לא ישפיע כהוא זה על תוצאות התהליך. לעיתים גם הנחה קטנה במחיר יכולה לעשות את ההבדל מול לקוחות רבים ולהשיג לקבלן את הפרויקט הנכסף.
סיווג קבלנים – פריט מידע חשוב מאוד שלא רצוי להתעלם ממנו
בשורה התחתונה, סיווג קבלנים הוא מרכיב אינטגרלי בתוך פנקס הקבלנים והוא מספק לא מעט מידע שיכול להוסיף לכם ערך לאורך תהליך החיפוש אחרי קבלן מתאים. מידע זה לא יכול לספר לכם בביטחון מלא מיהו הקבלן המתאים לכם ביותר, אבל הוא בהחלט יכול לספר לכם מי לא מתאים לכם על אף שהוא קבלן רשום והוא יכול גם להסביר לכם התנהלות מסוימת של קבלנים אותם אתם בוחנים ושאתם לא מצליחים למצוא שום הסבר להתנהלות זו.
חברת התקווה היא חברה המספקת שירותים עסקיים ומקצועיים לקבלני בניין ובכלל זה מסייעת לקבלנים למצות את הפוטנציאל שלכם בתחום של סיווג קבלנים. החברה בוחנת את כל היכולות של הקבלן ואת עמידתו בכל הקריטריונים הרלוונטיים לנושא הסיווג ומסייעת לקבלן להבטיח שהוא מקבל את הסיווג הגבוה ביותר אותו הוא יכול לקבל על פי החוק. אם החלטתם להפוך לקבלנים רשומים, אין שום ספק שאתם רוצים להתחבר לחברת התקווה לצורך התהליך ולהבטיח לעצמכם את הסיווג הכי טוב שאתם יכולים להשיג.